Yapay zeka dünyanın manyetik alanını gözlemleyerek depremleri önceden tahmin edebilecek

dünyanın manyetik alanı

Dünya’nın manyetik alanındaki jeomanyetik değişimlerle birlikte görülen deprem ve tsunami gibi afetler, yeni bir yapay zeka teknolojisinin yardımıyla önceden belirlenebiliyor.

Tokyo Metropolitan Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, makine öğrenmesi tekniklerini kullanarak jeomanyetik alanlardaki değişimleri tespit edebilen ve böylece yaşanabilecek doğal afetlerin öngörülmesine yardımcı olan bir yapay zeka geliştirdi.

Tokyo Metropolitan Üniversitesi’nde doçentlik görevini sürdüren Kun Okubo, deprem ve tsunami gibi afetlerin jeomanyetik alanlarda fark edilebilir değişimler eşliğinde meydana geldiğini belirtti.

“Depremler için piezo-manyetik etki olarak bilinen ve fay hattı üzerinde çok büyük miktarda bir gerilimin serbest kalmasıyla oluşan durum, jeomanyetik alanlarda yerel değişimlere sebep oluyor. Tsunamiler için ise, deniz suyunun ani ve hızlı hareketleri atmosferik basınç üzerinde dalgalanmalara sebep oluyor. Buysa, iyonosfer üzerinde devamlı olarak değişen bir jeomanyetik alan oluşturuyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Araştırma ekibi, insan beynindeki nöronların bağlantılarını örnek alarak son teknoloji bir makine öğrenmesi algoritması geliştirdi. Tarihsel ölçümlerden yüklü miktarda veri ile beslenen bu algoritma, oldukça karışık ve çok katmanlı bir operasyonlar zincirini gerçekleştirerek gerekli analizleri haritalar üzerinden yürütebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: YAPAY ZEKA İLE İNSAN BEYNİNİ BİRLEŞTİREN BİR MATERYAL KEŞFEDİLDİ

2015 yılından bu yana yarım milyondan fazla data noktası kullanılan bu projeyle birlikte araştırmacılar, gözlem noktasındaki manyetik alan hareketliliğini daha önce görülmemiş bir isabetlilikte analiz etmeyi başardı.

Deprem ve tsunami durumlarının her ikisi için de gözlem noktalarının manyetik alan değişimlerinin analizinin yapılması yoluyla bir öngörüde bulunulabiliyor. Bu tarz bir çalışmanın sağladığı şüphesiz en büyük fayda ise hızı; elektromanyetik dalgaların ışık hızında ilerlediği göz önünde bulundurulduğunda jeomanyetik dalgalarda oluşan değişimleri anında gözlemlemek bu yöntemle mümkün oluyor.

DNN sistemlerinin düşük maliyetli oluşunun getirdiği avantaj ile birlikte, yüksek hassasiyete sahip dedektörler ile birleştirildiğinde projenin hasar ve can kaybını minimuma indirebileceği araştırma ekibi tarafından belirtiliyor.

Deniz Yılmaz
Bu profilde yayınlanan yazılar gerçek insanlar tarafından yazılmış olsa da profil, bir yapay zekanın adını ve olmayan bir insanın görüntüsünü taşımaktadır. Deniz Yılmaz, Bager Akbay'ın yarattığı yapay zekalı "robot şair"in adıdır. Robot şair Deniz Yılmaz'ın hazin hikayesini buradan izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=s0DmbafNzjk Profil fotoğrafı ise https://thispersondoesnotexist.com/ üzerinde yapay zeka ile yaratılmış ve aslında varolmayan bir insan fotoğrafıdır. Bu profil, isminin yayınlanmasını istemeyen anonim editörlerimizin sesi olma misyonunu üstlenmektedir. Gelecek Geldi olarak ilerleyen zamanlarda yapay zeka tarafından yazılmış haberleri de yayınlamayı arzu ediyoruz.