NASA haberleri ‘nin bir diğerini sizinle paylaşmak istiyoruz.Geçtiğimiz ay iki NASA görevlisinin COVID-19 testinin pozitif çıkmasının ardından yöneticileri Jim Bridenstine, ajansın tüm çalışanlarının bir sonraki talimata kadar evden çalışmaları yönünde karar alındığını duyurmuştu. Birçoğumuz gibi onlar da bir yandan video konferansı yapıyor, bir yandan klavyelerinin üzerinde gezinen kedilerini kışkışlıyor ve ağlayan bebeklerini kucaklarına alıyorlar. Arada tek fark, diğer bir yandan da Mars’ta çalışmaları.
Curiosity de evden çalışıyor
NASA’nın Mars Bilim Laboratuvarı misyonlarının baş rolü olan keşif aracı Curiosity de evden çalışıyor. Akla gelen ilk sorulardan biri, yüksek teknolojiye sahip ekipmanlar olmadan NASA çalışanlarının işlerine nasıl devam ettiği oluyor. Cevabı Bilim ve Operasyon Ekip Şefi Carrie Bridge veriyor: “Bir klasik NASA ders kitabı konusu. Bir problemle karşı karşıya kalıyoruz ve bir şekilde işlemesini sağlıyoruz. Mars bizim için hareketsiz durmuyor; biz hala keşfediyoruz.”
Güney Kaliforniya’daki Jet Sevk Laboratuvarı’nda bulunan ofislerini boşaltmalarından iki gün sonra Curiosity, Dünya’daki yöneticilerinin kumandasında Mars’taki görevine kaldığı yerden devam ediyor. Sıradaki görevi; Edinburgh adı verilen bölgeden kaya örnekleri almak.
NASA çalışanlarının şimdi evleri monitörler, kulaklıklar ve daha birçok diğer ekipmanla dolu. Bu sayede, evlerinden Mars’ı gözlemlemeye devam ediyorlar. Bir tek, Curiosity’nin sağ gözünden sol gözüne hızlıca geçiş yapıp fotoğrafları inceleyebildikleri özel 3 boyutlu gözlüklerini evlerine alamamışlar. İşlerinin sadece birkaç saat yavaşlaması dışında, sıradan iş günlerine kaldıkları yerden devam ediyorlar.
NASA haberleri ‘nin diğerlerini okumak için NASA etiketini ziyaret edebilirsiniz.
Cevap yazın