SpaceX Starlink: Fütüristik görüntüler bağlantı terminalini açığa çıkarttı

starlink uydu internet

Starlink, SpaceX’in yüksek hızlı, düşük gecikmeli internet hizmetini dünyanın her kesimine ulaştırmak üzere tasarladığı takımuydu sistemi, son şeklini alıyor.

Twitter kullanıcısı “flcnhvy” tarafından Starlink’in internet sitesinde ,”takımuydu” ile bağlantıyı sağlayacak terminale ait iki farklı fotoğraf farkedildi. SpaceX, 2020 sonlarında beta servisini başlatma hedefi doğrultusunda Mayıs 2019’dan beri düzinelerce Starlink uydusu fırlatıyor. Kullanıcılar, saniyede 1 gigabite varan hızlar ve milisaniyenin onda biri oranda gecikme sunan hizmete erişmek için fotoğraftaki terminali kullancaklar.

SpaceX CEO’su Elon Musk Twitter hesabından yaptığı açıklamada fotoğraflar sızdıktan sonra tasarımın biraz değiştiğini duyurdu:

“Küçük bir not: Tabana yakın direğin üzerindeki mandal gitti ve elektrikli Ethernet kablosu üretim versiyonunda daha az rahatsız edici.”

Musk ayrıca doğru açıyı korumak için çanağın zamanla pozisyonunu nasıl değiştireceğini açıkladı:

“Starlink terminali kendini doğru yöne çevirmek için iki adet motora sahip . Kurulum için uzman olmaya gerek yok.Sadece fişe takın ve temiz bir gökyüzüne doğrultun. Gökyüzüne doğrultulmuş olduğu sürece bahçeye, masaya, çatıya yani neredeyse her yere kurulabilir”

Fütüristik görünümlü uydunun fotoğrafları takipçilere sistemin pratikte nasıl çalışacağına dair şimdiye kadarki en iyi fikri sundu.

Bazı uydu servisleri telefon ya da diğer cihazların uyduya doğrudan bağlanmasına olanak verirken Musk’ın söylediğine göre Starlink pizza kutusu büyüklüğünde bir alıcıya ihtiyaç duyuyor. Musk son beş yıldır internet endüstrisini dağıtmak ve bunu yaparken Mars’a bir şehir kurmak gibi iddialı projeleri fonlamak için için yavaş yavaş bu sistemi pazarlıyor. Musk takım uydu sisteminin SpaceX’e 1 trilyon dolarlık internet sağlayıcılığı pazarından yüzde üçlük bir pay aldıracağını söylüyor.

Uydu fırlatma işlerinden kazanılan toplam paranın yılda 5 milyar dolar olduğu göz önüne alınırsa bu çok büyük bir miktar ve 2050 yılına kadar Mars’a şehir kurmanın tahmini maliyeti olan 100milyar-10trilyon dolar bu yolla toplanabilir gibi duruyor.Starlink bu kapsamlı planın bir ayağını oluşturuyor.

Bu hafta, SpaceX ayrıca bir Starlink yönlendiricisi için Federal İletişim Komisyonu’ndan(FCC) onay aldı. Başvuru yönlendiricinin altındaki üçgen etiketin fotoğrafıyla açığa çıktı.

SpaceX ayrıca potansiyel müşterilerinden daha ayrıntılı bilgi almaya başladı. Kayıtlı müşterilere gönderilen bir e-posta ile kişisel bilgilerin güncellenmesi istendi. Daha önce ilgilenen müşterilerden yalnızca e-posta adresi ve posta kodu isteniyorken, Starlink artık daha kesin bilgi sağlamak için açık adres istemeye başladı. Bütün bunlar Starlink’in beklenen beta testini . Musk tarafından Nisan 2020’de yaklaşık üç ay sonra özel bir test ve o tarihten üç ay kadar sonra da halka açık bir test olacağı duyuruldu. İlk testlere yüksek enlemlerde yaşayanlar katılacak, ancak bu aşamada yüksek enlemin ne anlama geldiği tam olarak belirgin değil. Ters analiz – SpaceX nihayet Starlink terminalini tamamladı ve harika görünüyor, ancak gerçekte de bu kadar harika olup olmadığını zaman gösterecek. Musk’ın gönderilerine yanıt veren hayranları çatısı uydularla kaplı evlerin fotoğraflarını paylaşıyor. Şirket Starlink ile müşterilerine uygun fiyata yüksek hızlı interneti altyapı ihtiyacı duymadan dünyanın her yerinde sunma vaadi veriyor. Beta testleri bize bu vaadin gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğine dair fikir verecektir.

Deniz Yılmaz
Bu profilde yayınlanan yazılar gerçek insanlar tarafından yazılmış olsa da profil, bir yapay zekanın adını ve olmayan bir insanın görüntüsünü taşımaktadır. Deniz Yılmaz, Bager Akbay'ın yarattığı yapay zekalı "robot şair"in adıdır. Robot şair Deniz Yılmaz'ın hazin hikayesini buradan izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=s0DmbafNzjk Profil fotoğrafı ise https://thispersondoesnotexist.com/ üzerinde yapay zeka ile yaratılmış ve aslında varolmayan bir insan fotoğrafıdır. Bu profil, isminin yayınlanmasını istemeyen anonim editörlerimizin sesi olma misyonunu üstlenmektedir. Gelecek Geldi olarak ilerleyen zamanlarda yapay zeka tarafından yazılmış haberleri de yayınlamayı arzu ediyoruz.