Pentagon için çalışan bilim insanları, Güneş ışığından elde ettiği elektriği Dünya’daki herhangi bir yere gönderebilen bir güneş panelinin testlerinde başarılı sonuçlar elde etti.
PRAM (Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module) adındaki bu panel ilk olarak Mayıs 2020’de Pentagon’a ait olan x37-B model drone ile uzaya gönderildi. Yaklaşık olarak bir pizza kutusu büyüklüğünde olan bu panel gelecekte elektrik elde etmek için kullanılacak yeni bir sistemin prototipi olarak tasarlandı.

Dünya’nın atmosferi Güneş ışınlarının büyük bir kısmını tutuyor, bu panel uzaydayken atmosfer engeli olmadığı için Güneş ışığından çok daha fazla yararlanabiliyor.
Proje çalışanlarından Paul Jaffe, CNN’e yaptığı açıklamada, 12×12 inç bir panelin yaklaşık 10 watt elektrik üretebildiğini ve bunun bir tablet bilgisayarı çalıştırmaya yeterli olduğunu söyledi. Bu güneş paneli için testler ve geliştirmeler gelecek yıllarda da devam edecek, özellikle gücü Dünya’ya iletmek konusunda çok daha fazla çalışma gerekli.

“Bu güneş panellerinin en önemli avantajı küresel aktarılabilirlik, Chicaco’ya elektrik gönderirken ihtiyaç anında Londra’ya ya da Brezilya’ya da elektrik gönderebiliriz” Paul Jaffe, Uzaydan elektrik elde etmek konusunda çalışmalar yapan tek ülke ABD değil. Bazı Avrupa ülkeleri, Japonya ve Hindistan da uzaydan elektrik elde etmek adına çalışmalar yapıyor.
2019 yılında Çin Uzay Teknolojileri Akademisi’nin de benzer bir proje üzerinde çalıştığı açıklanmıştı. Çin’in 2021 ve 2025 yılları arasındaki süreç için planları küçük ve orta boy güneş panelleriyle elektrik elde etmek. Uzun vadedeki planları ise Çin’in uzaydaki ilk Güneş Enerjisi İstasyonu kuran ülke olmasını sağlamak.
Cevap yazın