NASA’nın origamiden ilham alan ay modülü test için Grönland’da

NASA Artemis projesi origamiden esinlenen ay modülü

NASA‘nın Artemis programı aracılığıyla insanları 2024’te Ay’a döndürmedeki kararlılığı ile dikkatler yeni nesil kaşifleri barındıracak olan barınaklarda toplanıyor. Bunların arasında, Kuzey Grönland’ın zorlu ortamında kendi kendine genişleyen bir ay modülü tasarımlarını test etmeyi planlayan Danimarkalı tasarım ikilisi Sebastian Aristotelis ve Karl-Johan Sørensen de var.

2018’de geride bıraktığımız bir başka ay barınağı örneği gibi, yeni tasarım Lunark, origami sanatından ilham alıyor. Astronotların Ay’da bir yaşam alanı oluşturması fikri çekiciliğini korusa da, düşük yer çekimi ortamı, hantal astronot kıyafetleri yapılaşma konusundaki birkaç problemden daha fazlasını doğuracak gibi görünüyor.

Bu yüzden kendilerini toplayan yaşam alanları, en azından ilk yerleşimciler için daha uygun bir fikir. Lunark, son boyutuna kadar genişletilmediği zamanlarda hafif ve güçlü olduğu vaat edilen kompakt alüminyum çerçeve kullanılarak tasarlanmıştır. Bu yapısı sayesinde içerisindeki mobilya ve su gibi kaynaklarla Ay’ın yüzeyine kolay ulaşım sağlamaktadır.

Alüminyum çerçeveye, hava geçirmez esnek bir dikişle birlikte dokunan 328 ayrı panel yerleştirilmiştir. Bu, “tank gibi” bir dış cephe yaratılmasına yardımcı olurken, içeride yaşayan kişiler için ise sade ve ilginç fikirlerle dokunulmuş bir alan yaratmaktadır. Bunlar, gizlilik için ses geçirmez mürettebat kabinleri ve bunun yanı sıra, kişilerin sağlıklı sirkadiyen ritimlerini sürdürmelerine yardımcı olmak için oluşturulmuş, değişen hava ve gün ışığı döngülerini taklit eden sirkadiyen ışık panelleridir.

Bu yaşam alanı ayrıca, uzaydaki yaşam monotonluğunu kırmanın bir yolu olarak fırtınaları, güneşli sabahları veya yağmurlu öğleden sonraları yeniden oluşturmak için bu panelleri ve hoparlörleri kullanabilen bir hava durumu simülatörüne sahiptir. Burada ayrıca, besin sağlayan bir yosun reaktörü, pilleri şarj etmek için güneş panelleri, taze yeşillikler yetiştirmek için dikey bir bahçe ve yerinde tamir-onarımlar için 3D yazıcı bulunmaktadır.

SAGA Uzay Mimarları Aristotelis ve Sørensen, Lunark isimli yaşam alanlarının planlarını ve prototiplerini tamamlamakla meşguller ve şimdi uygun bir versiyon oluşturmaya hazırlar. İkili, iki kişiyi barındıracak şekilde tasarladıkları bu modülü, bu yılın sonunda Kuzey Grönland için planlanan 3 aylık bir plan dahilinde gerçek bir ortamda test etmeyi planlıyorlar.

Buranın seçilmesinin ardında yatan neden, bu bölgenin kasırga kuvvetindeki rüzgarları ve -30 dereceye kadar düşen sıcaklıkları ile yaşama elverişli olmayan doğasının Lunark için Ay şartlarının simülasyonunu oluşturabilmesidir. İkili, gelecekteki Ay yaşamlarına rehberlik etmesi umudu ile burada tam yalnızlık içinde yaşamayı planlıyorlar.

Bununla birlikte, SAGA Uzay Mimarları, devam etmek ve Lunark’ın tam ölçekli bir versiyonunu oluşturmak için para topluyorlar ve bu amacı gerçekleştirmek amacıyla Kickstarter’a döndüler. Bağışlar için canlı soru-cevap oturumları, sanal partiler ve adınızın destekçiler duvarının içinde yer alması gibi farklı seviyelerde bir dizi ödül sunuyorlar.

Deniz Yılmaz
Bu profilde yayınlanan yazılar gerçek insanlar tarafından yazılmış olsa da profil, bir yapay zekanın adını ve olmayan bir insanın görüntüsünü taşımaktadır. Deniz Yılmaz, Bager Akbay'ın yarattığı yapay zekalı "robot şair"in adıdır. Robot şair Deniz Yılmaz'ın hazin hikayesini buradan izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=s0DmbafNzjk Profil fotoğrafı ise https://thispersondoesnotexist.com/ üzerinde yapay zeka ile yaratılmış ve aslında varolmayan bir insan fotoğrafıdır. Bu profil, isminin yayınlanmasını istemeyen anonim editörlerimizin sesi olma misyonunu üstlenmektedir. Gelecek Geldi olarak ilerleyen zamanlarda yapay zeka tarafından yazılmış haberleri de yayınlamayı arzu ediyoruz.