Bir grup bilim insanı, Ay ve Mars da dahil olmak üzere uzak yerlerde yeraltında yaşayan bir yaşam olup olmadığını anlamanın bir yolunu bulduklarını ve yüzeyi derinlemesine inceleyerek bakmaya değer olacağını iddia ediyor.
Harvard’daki Astrofizik Merkezi ve Florida Teknoloji Enstitüsü’nden (FIT) birleşik bir ekip, yüzeyde su olup olmadığını analiz etmenin başka bir dünyada yaşam olup olmadığını belirlemek için yeterli olmadığına inanıyor. Onlara göre, derine inmemiz gerekli.
FIT‘de astrobiyoloji profesörü olan ve Pazartesi günü The Astrophysical Journal Letters’da yayınlanan makalenin baş yazarı Manasvi Lingam, yaptığı açıklamada “Tarihlerinin bir noktasında Ay veya Mars gibi kayalık gezegenlerin yüzeyinin derinliklerinde yaşamaya uygun koşulların var olup olmadığını ve bilim adamlarının bu gezegenler üzerinde geçmiş yeraltı yaşamının izlerini nasıl arayabileceklerini inceledik.” dedi.
“Bu aramaların teknik olarak zor olacağını biliyoruz, ancak imkansız değil” diye ekledi.

Lingam, “Yüzey suyu, sonlu bir basıncı korumak için bir atmosfere ihtiyaç duyar ve bu olmadan sıvı suyun var olamayacağını” savunuyor. “Ancak, daha derin bölgelere gidildiğinde, üst katmanlar tarafından basınç uygulanır ve böylece prensipte sıvı suyun varlığına izin verir.”
Lingam, Mars‘ın yüzeyinde herhangi bir büyük su kütlesine sahip olmayabileceğine dikkat çekti- ancak bilim insanları şimdilik yer altı göllerinin varlığını ekarte edemedi.
Hayat yer altı bölgelerinde gelişmiş olabilir. Harvard’daki Center for Astrophysics’den Avi Loeb, “Hem Ay hem de Mars yüzeylerinde sıvı suyun var olmasına izin verecek bir atmosfere sahip değil, ancak yüzeyin altındaki daha sıcak ve basınçlı bölgeler, sıvı suda yaşamın kimyasına izin verebilir” şeklinde belirtti.
Bu yeraltı bölgelerinde yaşam bulacak olsak bile, orası gelişen bir organik madde metropolü olmayacak. Loeb’e göre, “Dünya’nın yeraltı biyosferinin yalnızca yüzde birkaçını” oluşturabilir. Yine de, aşırı soğuk koşullara rağmen, “aşırılıktan hoşlanan organizmalar” bulunuyor olabilir.

Lingam, yaşamın kalın bir kaya tabakasının altında gömülü olup olmadığını doğrulamanın bir yolunun, jeolojik sıcak noktaları çevreleyen daha yüksek sıcaklıkları aramak için Mars veya Ay’ın ekvatorunun yakınında kuyu açmak olduğunu öne sürüyor.
Lingam, “Mars yüzeyinin altında onlarca kilometre sondaj yapabilmeliyiz ve bu derin katmanları açığa çıkaran jeolojik aktivite olmadan onları keşfedemeyiz” dedi.
Aslında Loeb, önümüzdeki on yıl içinde Ay’a inmenin mümkün olacağından emin.
Loeb, “Artemis programı bağlamında, 2024 yılına kadar Ay’da sürdürülebilir bir üs oluşturmak için sondaj mümkün olabilir” dedi. “Tıpkı Dünya’da petrol ararken yaptığımız gibi, ay yüzeyinin altında hayat arayışında derinlere inen robotlar ve ağır makineleri hayal edebiliriz.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.
Cevap yazın