Tıbbın geleceği tele-tıp değil arabaya servis doktorlar olabilir

arabaya servis sağlık hizmetleri

Arabaya servis klinikler tıbbi bakımı daha güvenli hale getirebilir mi ve hastanelerin COVID-19 salgını sırasında her ay kaybettikleri 50 milyar doları telafi etmesine yardımcı olabilir mi?

Mimarlık firması NBBJ, hastaneleri ziyaret eden hastalar için kontaminasyon riskini azaltabilecek yeni bir konsept geliştirdi: mobil tıbbi bir klinik.

COVID-19 semptomları sergileyenler için çok sayıda araç içi test tesisi varken, doktorların hastaları arabalarında tedavi edebilecekleri tam bir bakım ünitesi bu alandaki en son yenilik. Çin’in Shenzen kentinde Tencent‘ in genel merkezi ve NYU Langone tıbbi sistemi binaları bulunan NBBJ, buna Araç İçi Bakım Ünitesi adını veriyor. Ve şimdiden Kuzeydoğu’daki iki hastane alıcıların ilgisini çekti.

NBBJ ortağı Ryan Hullinger, “COVID birçok kişinin hastaneye gitmesini engelliyor” diyor. Hastaların ihtiyaçları olan bakımı almaktan korkmamaları adına klinik ortamını daha güvenli hale getirmeye çalışıyorlar.

Arabaya servis kliniği, doktorların kritik semptomları gözden kaçırabilecekleri tele-sağlık ile fiziksel klinik ziyaretleri arasında bir orta nokta olarak tasarlandı. Hastane otoparklarına kolayca yerleştirilmek üzere tasarlanan bu araçlar 60 fitlik bir alanı kaplıyor — bu da bir hastane otoparkındaki iki sütun arasındaki boşluk miktarı. Hullinger, ünitenin bileşenlerinin başka bir yerde önceden üretilebileceğini ve sahada hızlı bir şekilde, bir nevi Ikea mobilyası gibi kurulabileceğini söylüyor.

Düşündükleri projeyi uygulamak için üç farklı yol düşünmüşler. Her birinin farklı bir fiyat noktası ve teslimat hızı olacak. En pahalı versiyon, duvarlar ve bir çatı ile en kalıcı olanıdır. İkinci versiyon, çatıyı sağlayan bir garaj ile sadece duvarlardır. Üçüncü versiyon, yumuşak duvarlar ve bir park yerinde inşa edilebilecek çadır konstrüksiyonu dediğimiz çatıya sahip ve bu, inşa edilmesi en hızlı, en esnek ve en düşük başlangıç maliyetidir.  Her üç seçeneğin de bir hastame binasında yeni bir klinik inşa etmekten daha ucuza mal olacağı kesin.

Arabaya servis klinikleri COVID-19 hastalarıyla sınırlı kalmayacak. NBBJ, diyabet gibi kronik rahatsızlıkları ve grip gibi daha yaygın rahatsızlıkları olan hastaların tedavisinde özellikle yararlı olacağını söylüyor. Kliniğin bir hastaneye veya daha büyük bir kliniğe yakınlığı, durumları ciddiyse hastaların hastaneye alınmasına izin verecek. Kurulum aynı zamanda araba koltuklarında kalabilen küçük çocukları olan ebeveynlere ve hareket sorunları olan ve tele sağlık hizmetlerine erişimde sorun yaşayan yaşlı hastalara da fayda sağlayacak.

Hullinger’e göre bu yeniliği asıl çekici hale getiren nokta, hastaların kesinlikle mecbur kalmadıkça bir hastaneye girmek zorunda kalmayacakları gerçeği. Hullinger, “Normalde bir hastanede yapacağınız tüm bekleme odası aktiviteleri arabanıza taşınabilir, böylece bazılarının şu anda daha tehlikeli olduğunu düşündüğü yeni bir alana girmek zorunda kalmazsınız,” diyor.

NBBJ, geleneksel bir geçiş modeli yerine bir “servis bölmesi” yaklaşımını benimsemiştir. Konseptte arabalar bölünmüş alanlara sığar. Bakıcılar, arabalı bir pencereden geçmek yerine her arabaya doğru yürür ve hastaları doğrudan arabanın camlarından veya araba kapılarından tedavi eder.

Konseptin odak noktası hastalara yardım ederken, arabalı bakım üniteleri, hastalar yeni koronavirüse yakalanmamak için uzak durdukça ayda tahmini 50 milyar dolar kaybeden ABD hastaneleri ve sağlık klinikleri üzerindeki ekonomik yükü de hafifletmek. Personelin işten çıkarılmasına ve hastaların gerekli sağlık tedavilerini geciktirmesine engel olmak amaçlanıyor.

Şu anda bu proje tuhaf gelebilir, ancak ilk ortaya çıktıklarında arabalı test tesisleri de öyleydi. Ve bunu düşünen tek kişi NBBJ değil. Bazı sağlık kurumları, benzer bir fikri hayata geçirmek için fast-food restoranları satın almayı düşünüyor.

Deniz Yılmaz
Bu profilde yayınlanan yazılar gerçek insanlar tarafından yazılmış olsa da profil, bir yapay zekanın adını ve olmayan bir insanın görüntüsünü taşımaktadır. Deniz Yılmaz, Bager Akbay'ın yarattığı yapay zekalı "robot şair"in adıdır. Robot şair Deniz Yılmaz'ın hazin hikayesini buradan izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=s0DmbafNzjk Profil fotoğrafı ise https://thispersondoesnotexist.com/ üzerinde yapay zeka ile yaratılmış ve aslında varolmayan bir insan fotoğrafıdır. Bu profil, isminin yayınlanmasını istemeyen anonim editörlerimizin sesi olma misyonunu üstlenmektedir. Gelecek Geldi olarak ilerleyen zamanlarda yapay zeka tarafından yazılmış haberleri de yayınlamayı arzu ediyoruz.