Bilim insanları vücudunuzun içine girip tümörleri izleyebilen veya yaralanmaları onarabilen küçük elektronik çipler geliştirmeye çalışıyorlar.
Ancak çip yerleştirmede bir sorun var
Bunları yakındaki dokuya zarar vermeden yapmak zor. Bu sebeple çözülmesi gereken asıl zorluk, kanser gelişimini takip edebilen bir cihazın nasıl yapılacağı değil, vücudun bağışıklık sistemi tarafından reddedilmeden veya her zaman hasara yol açmadan bunu yapan bir cihazın nasıl yapılacağıdır. Şimdi, bilim insanları bu insan-makine arayüzünü silikon gibi sert malzemeler yerine esnek, organik elektronikler kullanarak köprü kurmaya ve bunları vücut dostu kaplamalarla kaplamaya çalışıyorlar.

Delaware Üniversitesi’nden malzeme bilimcisi David Martin, “Böyle bir proje fikrini sert inorganik mikroelektrot beyin ile etkileşime girmeye çalıştığımızda düşündük, çünkü beyinler organik, tuzlu, canlı malzemelerden oluşuyordu.” dedi. Basın açıklamasına “Sağlıklı olmuyordu, bu yüzden daha iyi bir yol olması gerektiğini düşündük.” şeklinde devam etti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: YAPAY ZEKA İLE İNSAN BEYNİNİ BİRLEŞTİREN BİR MATERYAL KEŞFEDİLDİ
Martin’in henüz yayınlanmayan ancak pazartesi günü American Chemical Society Sonbahar 2020 konferansında sunulacak çalışması, daha önce elektronik ekranlarda statik yükü önlemek için kullanılan bir kaplamanın yongaları biyolojik maddeleri daha az aşındırdığını ortaya çıkardı.

Çipler henüz insanlarda test edilmedi, bu nedenle hiç kimse beynine yerleştirilmiş bir kanser izleme çipiyle ortalıkta dolaşmıyor. Ancak Martin ve ekibi, bu araştırma aşamasına ulaşırlarsa çalışacaklarından eminler.
Martin açıklamada, “Polimerizasyonu canlı bir organizma içinde kontrollü bir şekilde yapabilmek büyüleyici olurdu” dedi.
1 yorum