3D baskı teknolojisiyle üretilen ilaçlar, günde birden fazla ilaç almak zorunda olanların hayatını epey kolaylaştırabilir.
Yaşlı nüfus ve kronik hastalık oranları arttıkça günde farklı zamanlarda ve çeşitlerde ilaç almak zorunda kalan birey sayısı da artıyor. Doğru zamanda doğru hapı almak da sıklıkça karıştırılabildiği için tehlikeli olabiliyor. Bu yüzden insanların günde tüm ilaçları kapsayan tek bir ilaç alması oldukça hayatı kolaylaştırabilir.
Medikal ilaçlar, dış kabuklarının sindirim sisteminde çözünmesiyle vücuda yayılarak çalışır. Ancak iyi tasarlanan ilaçların pek çok katmanı olabilir. İlaçların farklı oranlarda çözünen katmanlara yerleştirilmesiyle ilaçların zamanlamasını ayarlamak mümkün olabilir. “Polipil” denilen bu haplar, tip 2 diyabet, yüksek tansiyen ve kalp rahatsızlıklarında halihazırda kullanılıyor.
Polipillerin seri üretimi zor olmasa da, belirli bir ilaç kombinasyonuna sahip polipiller her hastaya iyi gelmeyebilir.
Her zamanki ilaç üretim teknikleriyle kişiye özel polipillerin yapılması ise maliyeti sebebiyle çok zordu. Bu polipilleri ucuz şekilde üretmenin ise tek bir yolu var: 3D baskı.
Baskı teknolojiyle üretilen polipiller
3D baskıyla üretilen polipillerin yapımında sürfaktan isimli moleküller kullanılıyor. Sürfaktanlar, bir kısmı su ile karışabilen diğer kısmı ise karışamayan 2 kısımdan oluşur. Böylece yüzey aktif cisimlerle suya yerleştiklerinde bir kısmı çözünürken bir kısmı çözünmez. Bu özelliği sayesinde içinde ilaç depolayabilir.
Çalışmayı yürüten araştırmacılar, “Çalışmamızdaki yüzey aktif maddeler negatif bir elektrik yüküne sahipti ve polielektrolitler pozitif bir elektrik yüküne sahipti. Bu nedenle, zıt yüklü yüzey aktif cisimleri ve polielektrolitler temas ettiğinde, yüzey aktif madde-polielektrolit kompleksleri oluşturmak için birbirlerine yaklaştılar. Yani biz 3 boyutlu bir ilaç taşıma sistemi oluşturduk.” diyerek çalışmalarını açıklıyor.
Kompleks polipillerin oluşturulması için, 3 boyutlu polielektrolit ve yüzey aktif madde katmanları yazdırıldı. Bu sistem ilaç moleküllerini hap şeklinde saklama ve vücuda verme potansiyeline sahip. Kişiselleştirilen haplar ise, farklı ilaçların farklı katmanlara basılmasıyla oluşturuluyor.
Henüz piyasaya sürülmedi
Çok sayıda araştırma yapılmış olmasına rağmen, henüz ilaç şirketleri bunu piyasaya sürecek denetimleri sağlamadı. Gerekli onaylar, klinik çalışmaların bitiminden sonra 5 yıla kadar sürebilir.
Bu da 5 yıl içinde, eczanelerde 3D yazıcıda basılan kişiselleşmiş polipiller satın alabileceğimizi gösteriyor.
Cevap yazın