Yapay zeka vatandaşları COVID-19 hakkında bilgilendirmede kullanılabilir

yapay zeka robot
yapay zeka robot

Yapay zeka ‘nın yardımıyla sağlık kuruluşlarının COVID-19’a çözüm bulabileceği öngörülüyor.Küresel sağlık kuruluşları, COVID-19 salgını sırasında halkı düzgün bir şekilde bilgilendirme konusunda oldukça zorlandı.

Koronavirüs salgınının öngörülemeyen artışı, küresel sağlık kuruluşlarının edindiği bilgileri gün boyunca büyük bir nüfusa aktarmasını gerektiriyor. Medya, web siteleri, e-posta ve SMS gibi yollarla bu aktarım gerçekleştiriyor. Ancak bilgiler o kadar hızlı şekilde güncelleniyor ki vatandaşların güncel bilgilere ulaşımında sıkıntılar oluşabiliyor. Normalde yoğunluktan kaynaklı sorunların çözümü çağrı merkezlerindeki temsilcilere düşüyor. Ancak karantina sebebiyle çağrı merkezlerindeki personel sayısının azalması, vatandaşların hızlı ve güncel bilgiye ulaşmasını etkiledi. Bu gibi sebeplerle bilgiyi herkes ulaştırmak için daha geniş ölçekte bir çözüme ihtiyaç duyuldu.

Sesli yapay zeka ile yenilikçi yaklaşım

Bazı hükümetlerdeki sağlık kuruluşları, vatandaşlardan gelen çağrıların cevaplanması için yapay zekadan yardım alıyor. Böylece sesli yardımda kullanılacak yapay zekanın, çağrı merkezlerinde azalan çalışanların yerine doldurabiliyor.Sesli yapay zeka geliştiricileri de kuruluşların sık sorulan soruların yanıtlarını otomatikleştirmeye yardımcı olarak hızlı ve güvenilir bilgi akışını sağlıyor. E-posta, SMS ve sosyal medya gönderilerini kullanmanın ötesinde pandemiyle başa çıkmaya dair gerekli bilgileri de etkileşimli olarak sunuyor.

Dünyanın dört bir yanındaki hizmetler de salgındaki bilgi akışına destek olmak için güçlerini birleştirdi. Facebook, hükümet sağlık kuruluşlarının ve Birleşmiş Milletler sağlık kurumlarının hızlı ve güvenilir olarak bilgi paylaşması için Messenger programıyla destek sunuyor.Örneğin; Hindistan’da hükümete dijital altyapı desteği sağlayan MyGov, Facebook Messenger ile iş birliği yaparak MyGovCoronaHub programını sundu. Yapay zekanın güdümlü mesajlaşma platformu olan Amplify,ai da Messenger ile doğru bilgilerin yayılması için ortaklık kurdu.

Sesli yapay zeka sistemleri, yaygın semptomlar, testler ve sonuçlar için geri dönüş yapabiliyor. Ayrıca belirli sorular ve kişiler üzerinden belirli bölgelerin veya tüm ülkenin “dijital nabzını” tutabiliyor.

Dünya çapında yarım milyondan fazla onaylanmış vaka kaydeden Worldometer’e göre, sesli yapay zeka, COVID-19 pandemisinin önüne geçmek için güçlü bir çözüm sunuyor. Sesli yapay zeka, tüm dünyadaki milyonlarca vatandaşın endişelerini gidermek ve onları bilgilendirmenin yanı sıra kayıtların haritalanması için de önem taşıyor.

Merve Şimşek
1996 yılı Muğla doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki mimarlık eğitimini 2020 yılında tamamladı. Eğitimi sırasında mimari ofislerde gerçekleştirdiği staj çalışmalarına ek olarak Natura ve YAPI dergilerinin editör ekibinde yer aldı. Halen Natura Dergi’nin editörlüğünü yürütüyor. Mimari, sanat, edebiyata ek olarak teknoloji ve bilim konularına ilgi duyuyor. İngilizce ve İspanyolca biliyor.