Yapay zeka hit müzik parçaları besteliyor!

yapay zeka beste müzik

OpenAI şirketi, Jukebox adında, teenybop, hip-hop ve heavy metal gibi çeşitli tarzlarda akılda kalıcı şarkılar üretebilen bir algoritma yayınladı. Algoritma sanatçıları taklit ederek şarkı bile söyleyebiliyor.

Kâr amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAI’nın yayınladığı JukeBox uygulaması, sisteme girilen tür, sanatçı ve şarkı sözü verilerini kullanarak Katy Perry, Elvis Presley gibi tanınmış sanatçılar tarzında şarkılar yaratabiliyor. Ayrıca varolan bir şarkının ilk birkaç saniyesi verildiğinde gerisini otomatik olarak da tamamlayabiliyor.

Bilgisayar algoritmalarının müzik üretmesi 50 yıldan daha bir geçmişe sahip. Yapay zeka kataloglarında orkestra, klasik ve elektronik müzik gibi farklı türden veriler bulunuyor. Video oyunları genellikle oyuncunun o sırada ne yaptığına bağlı olarak anında üretilen müzikleri kullanırlar. Ancak bir makinenin Bach tarzında bir müzik üretmesi Beatles’tan çok daha kolaydır çünkü klasik müziğin matematiksel dayanağı, yapay zeka bestecilerinin sembolik sistemine oldukça benziyor. 

OpenAI, Jukebox uygulamasını 1,2 milyonun üzerinde ses, enstrüman ve ham ses verilerini kullanarak eğitti. Ancak 3-4 dakikalık tipik bir pop şarkısı için bir melodi veya sözü tekrar etmeyi sağlayan bağlılıkları yürütebilen sinir ağı gerekiyor ve bu durum aslen yapay zeka için oldukça zor. Zorluğu hakkında biraz daha fikir vermek gerekirse, OpenAI’in dil uygulaması GPT-2’nin bin veri kullandığı zamanda,  Jukebox uygulaması, şarkı başına milyonlarca veri kullanıyor. 

JukeBox, şarkı söyleme özelliğine de sahip olmasına rağmen bu özellik henüz teknik açıdan çok iyi durumda değil. Yine de OpenAI’nin ulaşmak istediği hedefe henüz daha ulaşmamışken bile Jukebox algoritması, insanları taklit etmede ve insan sesi ile makine sesi arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmada ne kadar iyi olduğunu gösteriyor. 

Geçtiğimiz hafta Jay-Z’nin Billy Joel şarkılarını söylerken bazı algoritmaların ürettiği sahte kayıtların kaldırılması için yasal yola başvurdu. Bu gibi sebeplerle OpenAI, yapay zekanın şarkılar üzerindeki yasal haklara olan etkileri konusunda araştırma yürütmeyi planlıyor. 

OpenAI’ın yapay zeka ile müziği birleştiren bu adımı, gelecekte müzik üretiminin makineleşmesi konusunda da oldukça konuşulacak gibi gözüküyor. 

Merve Şimşek
1996 yılı Muğla doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki mimarlık eğitimini 2020 yılında tamamladı. Eğitimi sırasında mimari ofislerde gerçekleştirdiği staj çalışmalarına ek olarak Natura ve YAPI dergilerinin editör ekibinde yer aldı. Halen Natura Dergi’nin editörlüğünü yürütüyor. Mimari, sanat, edebiyata ek olarak teknoloji ve bilim konularına ilgi duyuyor. İngilizce ve İspanyolca biliyor.