Sosyal mesafeye drone çözümü: tıbbi malzemeler dronelarla taşınıyor

tıbbi malzemelerin drone ile teslimatı
Tıbbi malzemeler drone ile teslim edilecek

Zipline International şirketi, otonom uçaklarını sosyal uzaklaşma döneminde faydalı bir amaç için kullanmaya başladı. Ziplinedroneları, koronavirüs karantinasında gerekli ekipmanlarıen kritik bölgelere bile ulaştırabiliyor.

Gana ve Ruanda’da faaliyet gösteren Zipline, 2014 yılında, dünyadaki herkesin kritik tıbbi malzemelere erişimine yardım etmemisyonu edindi. Zipline CEO’su Keller Rinaudo bu konunun önemini, “Her yıl milyonlarca insan ihtiyaç duydukları ilaca ulaşamadıkları için ölüyor.” diye belirtiyor.

Dünyada iki milyardan fazla insanın, zorlu coğrafi koşullar ve altyapı sıkıntıları gibi nedenlerle temel tıbbi malzemelere erişim sağlayamadığı biliniyor. Her yıl 5 yaşın altındaki 2,9 milyon çocuk tıbbi malzeme yetersizliğinden hayatını kaybediyor. Kan desteğine ulaşamadığı için her yıl 150.000 hamile kadın yaşamını yitiriyor. Bu sebeple, Ruanda hükümeti, 2014 yılında geleneksel ulaşım yollarıyla ulaşılması zor olan kliniklere ve hastanelere tıbbı malzeme, aşı ve kan taşınması için Zipline şirketi ile anlaştı.

Zipline dronelarına kısa mesaj göndererek sipariş veren sağlık çalışanları, teslimatlarını yaklaşık 30 dakika içinde alabiliyor. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olmasına rağmen Ruanda, tarihte insansız hava araçlarını bu amaçla kullanan ilk ülke. Doğu Afrika, ticari ve insansız hava dağıtım ağı merkezi kurmada ABD gibi daha zengin ülkelerin önüne geçirecek gibi görünüyor.

Yaklaşık sekiz metrelik kanat açıklığından oluşan dronelar, Ruanda hücresel ağı üzerinde gezinmek ve iletişim kurmak için GPS sistemi kullanıyor. Yoğun hava koşullarında ve kan, aşı gibi araçların gerektirdiği sıcaklıklarla uçabiliyor. Şimdilik Ruanda’daki 21 sağlık tesisine günde 50 ila 150 acil malzeme taşınıyor.

Dağıtım merkezlerinin ilki Nisan 2019’da Gana’da kurulmuş. Gana’da dronelar, günde en az 500 drone uçuşu ile ülke çapında 12 milyon kişiye gerekli tıbbi malzemeleri ulaştırdı. Gana başkan yardımcısı, “Drone kullanımı, dünyanın dört yıl yanındaki insanlar için önemli bir fırsat sunuyor. Bu sayede, doğum, yılan ısırıkları, kazalar gibi yaşamı tehdit eden acil durumlarda daha fazla insanın hayatı kurtulabilir” diyor.

Zipline, 2016 yılında ilk kez hizmete başladığından beri bir milyonun üzerinde uçuş ve 60.000’den fazla teslimat yaptı. Tıbbi dronelar, maliyet ve zaman tasarrufu sağlamasının yanı sıra, elektriğin olmadığı veya ulaşımın zor olduğu durumlar için oldukça faydalı. Zipline ölçeklenebilir bir işletme olarak kurulmuş ve aslen bir gönüllülük işlevi taşıyor. Şirketin, otomatik tedarik zinciri oluşturmak misyonunuise halen koruyor.

Pandemi durumunda olduğumuz bugünlerde ise Zipline, halk sağlığında devrim niteliği taşıyor. Ziplinedroneları, içinde bulunduğumuz sosyal uzaklaşma dönemindehayati öneme sahip. İnsansız teslimat gereken salgın durumunda, ABD’de maske ve koruyucu ekipmanları dağıtmakta kullanılıyor.Zipline iletişim müdürü bu konuda, “Önceliğimiz Gana ve Ruandaki hizmetlerimizi sürdürmek. Ancak içinde bulunduğumuz olağanüstü dönemde, ABD ve diğer ülkelere pandemi yardımları için de yardıma açığız” diyor. Yeni nesil Ziplinedronelarının on kat daha verimli olması ve 100 kat daha fazla insana etmesi bekleniyor.

 

 

 

Merve Şimşek
1996 yılı Muğla doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki mimarlık eğitimini 2020 yılında tamamladı. Eğitimi sırasında mimari ofislerde gerçekleştirdiği staj çalışmalarına ek olarak Natura ve YAPI dergilerinin editör ekibinde yer aldı. Halen Natura Dergi’nin editörlüğünü yürütüyor. Mimari, sanat, edebiyata ek olarak teknoloji ve bilim konularına ilgi duyuyor. İngilizce ve İspanyolca biliyor.