Bilim kurgu filmlerinde ve bazılarımızın çocuklukken izlediği Jetgiller çizgi filminde sık sık karşımıza çıkan uçan arabalar gelişen teknoloji ile birlikte artık hayal olmaktan çıktı. Uzun yıllardır farklı ülkelerde birçok şirket uçan araba üretmek konusunda çalışmalar yapıyor ve içlerinden birisi bu yıl büyük bir adım atarak satışa çıkmaya çok yaklaştı.
PAL-V bu sertifikayı alabilmek için yaklaşık 10 yıldır Liberty ile testler yapıyordu ve Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı‘nın (EASA) bu testlere göre bir karara varması uzun zaman aldı. Bir Hollanda firması olan PAL-V’nin Ekim 2020’de Avrupa’da ilk yola çıkma izni alan uçan arabası Liberty şimdi de EASA ile sertifika aşamalarını tamamladı.

PAL-V’nin CEO’su Robert Dingemanse süreçten bahsederken, “Piyasaya uçan bir araba çıkarmak zor bir iş, en az 10 yıl alıyor. Başarılı girişimciler olmamıza rağmen söz konusu havacılık olunca her şey çok daha zorlayıcı. Sadece ürettiğimiz araç değil, organizasyonun bütün unsurları sertifika almak zorunda. Buna tedarikçiler ve bakım elemanları da dahil.” şeklinde konuştu. PAL-V ve EASA 2009 yılından beri bu uçan araba için birlikte çalışıyor. Liberty’nin bu sertifikayı alabilmesi için 1500’ün üzerinde kriteri karşılamış olması gerekiyordu.
“EASA’nın en iyi uzmanları ile beraber çalışma ayrıcalığını edindik. EASA’nın yüksek güvenlik standartları, Liberty’nin profesyonel olarak kullanılmasını sağladı. Üretimi en başından beri bu yönetmeliklere uygun bir şekilde gerçekleştirdik. Bu strateji piyasaya girmek için en hızlı yöntem.” Baş Teknoloji Sorumlusu, Mike Stekelenburg.

Liberty iki kişilik bir taşıt. Uçuş modunda kullanıldığı zaman maksimum hızı 180km/h karada ise 160 km/h. Karadayken 3 tekerlekli bir araç olan Liberty’nin pervaneleri katlanabiliyor ve açıldıklarında bir helikopter gibi havalanıyor.
Liberty’nin uçuş moduna geçme süresini biraz uzun bulabilirsiniz. Havalanması yaklaşık 10 dakika alıyor. Bu süreç katlanabilen pervanelerinin ve kuyruk kısmının açılmasını içeriyor.
PAL-V’nin uçan arabası Liberty’nin EASA’dan aldığı sertifika, Amerika ve Çin’de dahil olmak üzere Dünya pazarının %80’inde geçerli kabul ediliyor.
Cevap yazın