Hareketlilik ve ulaşım
Araba sektörü her geçen gün kendini geliştirmeye devam ediyor. Gün geçmiyor ki, bir firma üretmeye başlayacağı bir yeniliği duyuruyor ve adeta bu konuda birbiriyle yarışıyor. Yıllardır lastik alanında lider firmalardan olan Goodyear da bu kervana katılıp, yeni ReCharge lastiğini kamuoyuna tanıttı. ReCharge lastik tasarımı aynı zamanda sürüşü daha güvenli ve otomobil teknolojisindeki değişikliklere daha uygun hale getirmeyi hedefliyor.
Lastik devi Goodyear
Yılların neredeyse rahipsiz lastik devi Goodyear, 65 yıl önce ilk iç lastiksiz lastiği geliştirdi. En son projesi olarak, yıprandığında kendini yenileyen, sürdürülebilir hammaddeye sahip bir lastik geliştirmek için çalışıyor. Bu şekilde hem lastiğin ömrü uzamış olacak, hem de ömrünü tamamladığında tamamen doğaya karışması ile doğa dostu bir ürün olacak. Lastik, sürücüsüz araçların norm olduğu bir gelecek için tasarlanmıştır – düşündüğümüzden de daha hızlı yaklaşan bir gelecek olabilir bu.
Şimdilik, kendini yenileyen uzun ömürlü lastik ReCharge, sadece konsept olarak sunuluyor. Konseptin özü, yıpranmış lastikleri değiştirmek veya onarmak için fışkırtmaya hazır, merkezi bir rezervuardaki ayrı kapsüller içinde yer alacak, yeniden yüklenebilir ve biyolojik olarak parçalanabilen bir sıvı taban yüzüdür. Lastik sırtı farklı yol koşullarına ve değişen hava şartlarına da uyarlanabilir – örneğin, ekstra kavrama gerektiğinde bir kar lastiği olarak kullanmak gibi. Yapay zeka, bu farklı ihtiyaçlara göre uyarlanmış özel bir bileşik oluşturmak için kullanılacaktır. Sürücünün profiline de uyumlu olacağı bahsedilen özellikleri arasında.
Goodyear bu ürününü, bileşiği mukavemet için örümcek ipek lifleriyle takviye edilmiş biyolojik olarak parçalanabilir bir biyolojik malzemeden yapmayı planlıyor. Goodyear’a göre, tekerlek mimarisi aynı zamanda pnömatik bir lastiğin sürüş konforunun yerini alabilmek için gelecekte esneklik gösterecek. Bu yeni lastik şekli, basınç bakım ihtiyacını ortadan kaldıracak veya otomobilin delinmeye son verebileceği kadar ince ve sağlam olacaktır.
Lastik üreticileri sürekli sürüşü daha güvenli ve sürüş teknolojisindeki değişikliklere daha uygun hale getirmek için yeni lastik konseptleri geliştirmek için çalışıyor. Springwise daha önce Goodyear’ın küresel akıllı lastik konseptini ve Michelin ve GM tarafından geliştirilen havasız bir lastiği kapsamıştır.
Bu yeni konsept lastiğin, konseptten gerçeğe geçmeden önce üstesinden gelinmesi gereken çok sayıda engel var henüz; en azından lastik bileşiği, tekerleğin deformasyonunu önleyecek şekilde nasıl uygulanacağı gibi bir çok detayın üzerinde çalışılması gerekiyor. Kendi kendine giden arabaların çağında bu tür lastiğe ihtiyaç olup olmayacağı sorusu da ortaya çıkıyor. Bununla birlikte, Goodyear’ın otomobil endüstrisinde yeni bir döneme girmeyi düşündüğü açıktır. Uzmanlar gelecekte de teknolojideki tüm gelişmelere ragmen lastiğe ihtiyaç olabileceğini ve lastik üreticilerinin de teknolojideki gelişmelere paralel olarak ürünlerini geliştirmesinin son derece yerinde olduğunu söylüyor.
Cevap yazın