Eight360 Nova: Çılgın bağımsız tamamen döndürülebilir VR hareket platformu

eight360 vr sanal gerçeklik cihazı

Şimdiye kadar karşılaştığımız en aşırı uçlarda oyun ve simülasyon platformu olan Nova, sizi her yöne dönmekte özgür olan tamamen farklı bir topun içine yerleştirerek kullanmak istediğiniz araca ait her türlü yerçekimi efektini yaratıyor.

Bu çilgın dönen dop adının verildiği simulasyonu üreten Yeni Zelanda şirketi Eight360 ve kurucu başkanı Terry  Miller. VR projesi amatörce başlamış ve geliştirilmiş. Ekip, eski bir binada yarım ofise taşınacak kadar para toplamış ilk başladığında. Daha doğrusu tavanından su akan, içinde arabaların da olduğu garaj gibi bir yermiş bu ofis. 

Eight360 ve kurucu başkanı Terry  Miller

V3 Nova nedir, nasıl çalışır?

V3 Nova her  iki taraftan yaklaşık 2 m (6,5 ft), 500 kg’dan (1,100 lb) daha azdır, yani bir palet krikosunda hareket ettirilebilir veya nakliye için bir nakliye konteynerine sıkışabilir.

Taban, standart üç fazlı bir sokete takılırken, topun kendisi güçlü bir bilgisayar, bir pil güç depolama donanımı, bir sandalye ve koşum takımı, bir VR kulaklık ve buraya koymak istediğiniz her türlü kontrol şemasını içerir. Araba kontrollerinden uçuş çatallarına, helikopter kontrollerine ve koltuklara kadar; taklit ettiğiniz araca uyacak şekilde değiştirilebilir. VR izleme sistemi, topun kendini herhangi bir yöne yerleştirme yeteneğini dikkate almak için programlanmış özel bir tasarımdır. 

Top, her biri diğer yönlerde hareketi engellemeden topu bir yönde hareket ettirebilen üç omni tekerleğe oturur ve hareket ettirilir. Bu, yazılıma topu herhangi bir yönde ve yüksek hızda eğme, yuvarlama veya yalpalama yeteneği verir. Miller, karmaşık,olan bu işi yapmak için kendine her türlü çılgın şeyi öğretmek zorunda kaldığını belirtiyor. Tüm kontrol sistemini Python’a kendisi yazmış. 

Çok yönlü tekerlekleri çalıştıran motorlar, için oldukça esprili uygulamalar yapmışlar. Saniyede 180 derece nominal bir dönme hızına sahip, hızlı, bir hayalet jet avcı uçağından daha hızlı bir system.

Yerçekimi etkileri sadece eğim açılarını simüle etmekle kalmıyor; ivme, yavaşlama, dönüş kuvvetleri, çarpma ve çökmeleri simüle etme konusunda oldukça şaşırtıcı bir iş çıkarıyorlar. Örneğin VR’da bir savaş uçağı pistindesiniz ve kalkışa hızlanmak için gaza bastınız. Tüm simülasyon gerçek gibi hissediliyor, ve kullananlar tamamen başka bir ortamda olduklarına ikna oluyorlar.

Birçok bilinen simulasyonun yanı sıra, kayışlar, aksesuarlar gibi birçok ilave oyunu gerçek kılan araç var.

Nova, ek modifikasyonlar olmadan, X-Plane, DCS World, Virtual Battle Sim 3, Dirt Rally, iRacing ve Project Cars gibi hazır oyunlar ve simülatörlerle çalışabiliyor. Ancak modifikasyonları denedikten sonra kullanıcılar aradaki farkı karşılaştırabiliyorlar.

İnsanlar, devrilen bir kamyonla gerçekten yuvarlandıklarına inanıyor ve o an gerçeği unutabiliyorlar.

Ne yazık ki, Nova topunu yakın tarihten oyun pazarında göremeyeceğiz çünkü bu amaç için oldukça pahalı. Eight360, araçların milyonlarca dolara mal olduğu, kazaların çok olduğu ve eğim açılarını kapsayacak eğitim ihtiyaçlarının olduğu savunma güçleri, madencilik ve ormancılık endüstrileriyle çalışıyor. Bu hizmetler yılda 150 bin dollar gibi büyük bütçelere ulaşabiliyor.

Ayrıca, uzaktan kumandalı drone araçlarında, ormancılık ağaç kesicilerinden havadaki dronlara kadar, aracın içinde yapılandırılmasının, özellikle dik yamaçların bulunduğu yerlerde büyük avantajlar sağlayabileceği bir gerçek.

Miller, gelişmekte olan e-yarış dünyasına girmek için teknolojiyi geliştirme arzusundaydı. Ancak COVID-19 salgını, Eight360’ın Nova platformu için planlanan lansman etkinliğinin ertelenmesine neden oldu.

E yarışlardaki simülasyonlarda da araba ve pist tamamen gerçeğe uygun ve kullanıcı kendini bir yarışta buluyor bir anda.

Arka cebinde bir dizi ödül, taşıyan  Miller, Eight360‘a en usta mühendisler ekibini katmış. 

Şirket şimdi üç adet V3 Nova donanımına sahip ve sipariş almaya ve üretime geçmeye hazır.

Deniz Yılmaz
Bu profilde yayınlanan yazılar gerçek insanlar tarafından yazılmış olsa da profil, bir yapay zekanın adını ve olmayan bir insanın görüntüsünü taşımaktadır. Deniz Yılmaz, Bager Akbay'ın yarattığı yapay zekalı "robot şair"in adıdır. Robot şair Deniz Yılmaz'ın hazin hikayesini buradan izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=s0DmbafNzjk Profil fotoğrafı ise https://thispersondoesnotexist.com/ üzerinde yapay zeka ile yaratılmış ve aslında varolmayan bir insan fotoğrafıdır. Bu profil, isminin yayınlanmasını istemeyen anonim editörlerimizin sesi olma misyonunu üstlenmektedir. Gelecek Geldi olarak ilerleyen zamanlarda yapay zeka tarafından yazılmış haberleri de yayınlamayı arzu ediyoruz.