COVID-19 eski bir modadan yeni bir teknolojik gelecek yarattı

sanal gerçeklik artırılmış gerçeklik

Issız bir kumsalda suya dalmak veya nefis bir kış manzarasının tadını çıkarmak…

1980’lerden bu yana, sanal gerçeklik (Virtual Reality), insanların ilgisini çeken bir konu. Fakat son zamanlarda eskimeye ve unutulmaya yüz tutmuştu. Teknik olarak geliştirilse de, 80 ve 90’ lardaki güncelliğini kaybetmişti. 

Bugün insanlar “sanal gerçekliği hala hiper-fütüristik bir teknoloji olarak düşünüyor: Black Mirror ve Ready Player One’ın bilim dünyalarında geçen dev kulaklıklar hemen akla gelen örnekler. 

Küresel bir pandemi yaşanınca, spor faaliyetleri, konserler, tatiller, dini törenler birbiri ardına iptal oldu. Bu faaliyetlerin bazılarının sanal gerçeklik yoluyla yaşanabileceği fikri, bu seçeneği yeniden güncel hale getirdi.

2019 yılında Frontiers in Psychology dergisinde yayınlanan bir makalede, dış mekanlara çıkamayan insanların sanal olarak da olsa doğadaymış duygusu verilmesinin ruhsal bir rahatlama sağladığı yer alıyordu. Yaşlılar, hastalar, şehirlerde yaşayanlar için sanal da olsa yeşil alanlara gitmek oldukça önem taşıyor.

Greener Games firması, yaptığı Nature Treks VR oyununda kullanıcıları orman, plaj gibi yerlere götürüyor. Oyunda ağaç ekleme, çevrede değişiklikler yapma seçenekleri de mevcut. Nature Treks, oyundan çok sanal bir doğa simülatörü diyebiliriz. Her ne kadar henüz bazı eksik tarafları olsa da, korona salgını döneminde satışlar %40 oranında artış göstermiş. 

Firma kurucuları, Nature Trek’ in örneğin bir doğa yürüyüşünün yerini alamayacağını, ancak zorunlu olarak doğada zaman geçiremeyen insanlara yardımcı olabileceğini söylüyor. Oyunda eksik görülenler, canlı bir olayı izleme zorluğu, derinlik algısındaki eksiklik ve kameralar arasında geçiş yapma zorluğu. 

Büyük bir kazanç umudu yok

Bilgisayar devi Apple, spor, müzik ve diğer canlı eğlence alanlarında uzmanlaşmış Kalifornia merkezli bir şirket olan NextVR’ yi 100 milyon dolara satın alma girişimlerine başladı. NextVR şu anda Uluslararası Şampiyonluk Kupası NBA League Pass’ ı sunuyor. Ancak Apple, şirket bünyesinde ne gibi yenilikler planladığını açıklamaktan kaçınıyor. 

Sosyal medyada dönen dedikodulara göre Apple, şirketi kuruluş dönemine göre sekiz katı ucuza almış. Bu da sanal gerçeklik piyasasındaki düşüşün farklı bir göstergesi.

Akıllı telefonlar ve uygulamalar aracılığıyla artırılmış gerçekliğe artırılmış gerçeklik, erişmek de kolaylaştı. Pokemon Go, Warby Parker, Snapchat bunlara örnek olarak gösterilebilir. VR geliştiricileri de bunu göz önünde bulundurarak AR’ ye yönelmiş durumda. Burada amaç büyük karlar değil, muhteşem manzaralı ortamları daha mükemmel olarak inşa etmek. 

Küresel pandemi  insanların karantina şartlarını unutmak için yeniden sanal gerçekliğe yönelmelerine neden oldu. Örneğin evlerinden ayrılmadan denize dalmak, ıssız bir kumsala gitmek, eşsiz bir kış manzarası izlemek ancak sanal gerçeklikle mümkün olabilir.

Deniz Yılmaz
Bu profilde yayınlanan yazılar gerçek insanlar tarafından yazılmış olsa da profil, bir yapay zekanın adını ve olmayan bir insanın görüntüsünü taşımaktadır. Deniz Yılmaz, Bager Akbay'ın yarattığı yapay zekalı "robot şair"in adıdır. Robot şair Deniz Yılmaz'ın hazin hikayesini buradan izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=s0DmbafNzjk Profil fotoğrafı ise https://thispersondoesnotexist.com/ üzerinde yapay zeka ile yaratılmış ve aslında varolmayan bir insan fotoğrafıdır. Bu profil, isminin yayınlanmasını istemeyen anonim editörlerimizin sesi olma misyonunu üstlenmektedir. Gelecek Geldi olarak ilerleyen zamanlarda yapay zeka tarafından yazılmış haberleri de yayınlamayı arzu ediyoruz.