Koku tespit köpeklerinin işleri tehlikede olduğu için bu endişe verici bir haber olabilir.
Uçak imalat devi Airbus, Koniku Inc. adlı bir Silikon Vadisi nöroteknoloji şirketi tarafından inşa edilen ve havaalanında tehlikeli kimyasalları ve bombaları koklamak için canlı biyolojik hücreler kullanan “denizanası benzeri” bir cihaz kurmayı planlıyor – “elektronik burunlar” COVID-19 gibi bulaşıcı virüsleri bile tespit edebilecek.
Fütüristik teknoloji, patlayıcıları koklamak için canlı hücreleri mikroişlemcilerle birleştiriyor. Koniku Inc., hem havaalanı terminallerindeki hem de uçaklardaki yüzeylere yapışabilen devrim niteliğindeki sensörleri geliştirmeyi başardı.

Cihaz havayı “soluyor”
Koniku Inc.’in kurucusu Oshiorenoya Agabi, Financial Times’a şunları söyledi: “Kokuyu algılayabilen bir teknoloji geliştirdik – havayı soluyor ve esas olarak havada ne olduğunu söylüyor. Yaptığımız şey biyolojik hücreleri esas alıp, onları genetik olarak koku alma reseptörlerine sahip olacak şekilde değiştirmek. “
Bir Airbus uçağında, cihazların daha fazla algılama için uçağın önündeki baş üstü kutularına yerleştirilebilmesi mümkün.

Testler 2020’nin sonunda başlayacak
Bu yıl içinde seçilecek olan havaalanı tarama tünellerine birden fazla koku algılama sensörü yerleştirilecek ve iki şirket 2020’nin sonuna doğru havaalanlarında canlı testlere başlayacak. Bu sensörler şu anda prototip aşamasındalar.
Duyuru, havacılığa zarar veren pandeminin tam da ortasında yapıldı ve havayolları o zamandan beri yolcuların sarsılmış olan güvenini yeniden kazanmanın yollarını test ediyor. “Elektronik burnun” evrimi, müşterileri tekrar uçakla yolculuk etmeye motive edebilir.
Koku tespiti, şu anda özel olarak eğitilmiş köpeklerin bagaj ve yolcuları koklayan havacılık güvenliğinde önemli bir rol oynadığı için bu çok devrimci bir gelişmedir. Köpekler işleri robotlar tarafından alındığında ne yapacaklar, şu anda cevaplanması gereken belki de en önemli soru. Umarız, bu akıllı dostlar yeni evler bulabilir.

Cevap yazın