Gelecekteki inşaat sektörüne yön verecek olan 3D baskı teknolojisi, kullanılacak kaynakları azaltırken aynı zamanda beton ihtiyacını da yarıya indiriyor. Bunun dışında oluşturular yapılar diğerlerine göre yangına daha dayanıklı halde oluyor. Bunun dışında sağlamlık olarak da ciddi avantajları bulunuyor.
3D baskı binaların daha az malzeme ile daha hızlı şekilde hazırlıyor. Gelecekte çok daha fazla tercih edilmesi beklenen teknoloji ile ilgili araştırma yapan Zürih Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 3D baskı için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem ile inşaat projelerinde kullanılan beton ihtiyacı yarı yarıya azalıyor. Özellikle prefabrik yapılarda ek üretim ve tasarruf amaçlı kullanıyor.

Yapı oluşturulmadan önce temel parçalar için ayrı ayrı betonlar üretilerek, sadece yeteri kadar malzeme kullanılıyor. Bu sayede atık ürünlerin miktarında önemli ölçüde azalma oluyor. Deneme parçalarından istenilen sonucu alan Zürih Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, yeni yapılarda üretim süreçlerini güncelleyerek, malzemelerin bilim ile üretilmesi halinde sadece inşaat da değil diğer alanlarda da köklü değişiklikler olmasını öngörüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 3D YAZICILARIN KULLANIM ALANLARI

Zürih Bilim ve Teknoloji Üniversitesi üretime geçirdikleri betonun iki yüzüde fonksiyonel olarak
kullanılabiliyor. Bu da yeni yapıların rahatlıkla oluştururken tasarımcıya esnek bir çalışma alanı
sağlıyor. Betonların yapısı çalışma esnasında dahi çeşitli formları uygulayabilme imkanı da veriyor. İnşaat sürecinde ana ve büyük parçalar için standart denebilecek pürüzlü betonlar üretilirken, ayrıtılar için daha pürüzsüz parçalar üretiliyor. Şimdilik üretim aşamasında olan betonların kısa süre içinde yapılarda kullanılması hedefleniyor.
Geliştirilen bu yöntemin ileride inşaat sektörüne yön vereceği düşünülüyor. Verimliliği arttırarak
tasarruf sağlayan bu betonlar şimdilik 40 – 50 metrekarelik prefabrik yapılarda kullanılıyor.
Üniversitenin yaptığı çalışmalar artarak devam ederken kısa süre içinde konut yapılarında da bu
ürünlerin kullanılması amaçlanıyor.
Cevap yazın