Her yıl 128 milyon ton sütün çöpe gitti Amerika’da Los Angelas merkezli Mi Terro şirketi,
biyoteknoloji kullanarak atık sütleri t-shirt yapımında kullanıyor. Süt lifinden giysi yapabilecek teknolojiye sahip olan Mi Terro, yenilikçi bir yöntem ile atık sütlerden t-shirt üretmeye başladı. Şirketin kurucuları Robert Luo ve Daniel Zhuang tarafından geliştirilen yöntem ile yeniden üretilen protein elyafı denen madde saflaştırılarak kararlı hale getirdi. “Akrilonitril kimyasal bağlayıcısı” yöntemi de kullanılarak ortaya çevre dostu iplikler ortaya çıktı.

Şirket, süt lifinden yapılmış t-shirt ve gömleklerin pamuktan 3 kat daha yumuşak olduğunu belirtirken kırışıklıklık sorunu olmadığını, ter kokusunu hapsettiğini ve anti-bakteriyel olduğunun da altını çizdi. Ayrıca t-shirt içinde 18 tane amino asit bulunduğunu, bunların da vücudu ve cildi beslediğini ifade etti.

Sütten yapılan t-shirt ve gömlekler sıcağa oldukça dayanıklı. Yapılan açıklamalarda 60 – 65 °C
dereyece kadar dayanabilen ürünler, kesinlikle çekme yapmıyor. Ayrıca standart ürünlere göre
yırtılması ve eskimesi de uzun sürüyor. Sütten yapılan t-shirtlerin diğer bir artı özelliği de tekrardan geri dönüşüme girebiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: YOSUNDAN ÜRETİLEN KUMAŞLAR

Ürünlerin tek dezavantajı ise normalden daha pahalı olması. Ortalama bir t-shirt ve gömlek için
kullanılacak poliesterin kilosu 1 – 2 dolar iken, süt lifinin kilosu ise 40 – 45 dolar arasında. Bir kilo süt lifinden ortalama 5 tane t-shirt çıktığı da düşünülürse ürünlerin satış fiyatı bir hayli yüksek oluyor.
Mi Terro ürettiği çevre dostu t-shirtlerin her bir adet satışı için 15 ağaç dikeceğini söylüyor. Amaçları arasında tarımsal atıkları dönüştürerek yeni bir ekonomi yaratmak olan şirket, süt lifini dönüştürerek farklı ürünler tasarlamayı ve planlıyor.
1 yorum