Reuters‘e göre Çinli bilim adamlarından oluşan bir ekip, farelerde yaşlanmanın bazı yönlerini tersine çevirdiğini ve yaşam süresini uzattığını söyledikleri bir gen tedavisi geliştirdi.
Daha fazla araştırmanın yapılması gerekse de bu proje, yaşlanmanın altında yatan süreçlere ışık tutuyor ve bizim için biyolojik saati geri döndürebilecek bir terapiye umut parıltısı olacak.
Bu ay Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan bir makalede özetlenen terapi, hücrelerin yaşlanmasına katkıda bulunduğu bulunan KAT7 adlı bir genin devre dışı bırakılmasını içeriyor.
Çin Akademisi Zooloji Enstitüsü’nde projenin eş yöneticisi ve yaşlanma uzmanı Qu Jing, Reuters’a “Denek fareler 6-8 ay sonra genel olarak gençleşmiş görünüme kavuştu, kavrama güçlerinde gelişme gözlemlendi ve en önemlisi ömürlerini yaklaşık%25 oranında uzattı,” şeklinde açıklamada bulundu.

Ekip, farelerin genlerinde değişiklik yapmak için, yaşlanma olarak bilinen bir süreç olan hücresel yaşlanmaya katkıda bulunan yaklaşık 100 geni tanımlamak için popüler gen düzenleme yöntemi CRISPR / Cas9’u kullandı.
Ekip KAT7 genini hedefledi çünkü yaşlanmaya diğer yaşlanma ile ilgili genlerden daha fazla katkıda bulunduğuna inanıyorlar.
Bilim adamlarına göre, insan kök hücrelerinde, insan karaciğer hücrelerinde ve fare karaciğer hücrelerinde bu geni etkisiz hale getirmek gözlemlenebilir herhangi bir yan etkiye neden olmadı.
Qu, Reuters’a verdiği demeçte, “İnsanların yaşlanmasını durdurmak veya diğer sağlık koşullarını korumak için kullanılmaya başlanmadan önce, KAT7’nin diğer hücre tiplerinde, farelerin diğer organlarında ve diğer klinik öncesi hayvanlarda işlevini test etmemiz gerekmekte.” dedi.
Cevap yazın