Avrupalı bilim insanları, günümüzden yaklaşık 200 bin ila 28 bin yıl önce yaşamış insan türü olarak bilinen neandertalları incelemeye başladı.
Neandertalların eski insan alt türleriyle ilişkisini araştıran bilim insanları, neandertal DNA’sı ve proteinlerini insan kök hücreleriyle birleştirerek mini beyinler yetiştirdi.
Çalışma ekibinden moleküler ve klinik oftalmoloji bilim dalı doktoru Grayson Camp, “Kök hücre verilerinden insan bilgilerine ulaşabildiğimizi biliyoruz. Peki neandertal genomunu da bu yöntemle keşfedebilir miyiz?” sorusundan hareket ettiklerini söyledi.
Neandertal ve Homo sapiens DNA benzerlikleri

Bilim insanları, Kuzey Avrupa kökenli bireylerden elde edilen genomları analiz ederek çalışmaya başladı. Daha sonra, 2010 yılında genetikçi Svante Pääbo’un hangi parçaların Neandertallerden geldiğini anlamak için oluşturduğu genom ile karşılaştırma yaptılar.
Raporda yapılan açıklamada ise, her kişide, Neandertallerden türetilen genomun yüzde 1 ila 4 civarında bulunduğu belirtildi.
Mini beyinler

Ekip çalışmalarını bir petri kabı içerisinde üç boyutlu beyin dokusu üreterek geliştirdi. Büyüyen beyin dokuları lekeleri oluşturdu. Organoid olarak da adlandırılan bu küçük beyinler genellikle ilaçların etkilerini test etmek için kullanılıyor.
Grayson Camp, bunların laboratuvarda yetiştirilen Neandertal beyinleri olmadığının altını çiziyor. Camp açıklamasında, “Bunlar insan hücreleri, Neandertal hücreleri değil. İçlerinde evrim gereği doğal olarak Neandertal DNA’sı bulunuyor.” diyerek belirtti.
Yapılan araştırma sayesinde Neandertallerin beslenme düzeni gibi bilgilere ulaşılması bekleniyor. Ayrıca Neandertallerin özelliklerinin binlerce yıl içinde Homo sapiens adı verilen modern insanı nasıl şekillendirdiğine dair önemli ipuçları da ortaya çıkabilir.
Cevap yazın