Bir önceki yazımızda tişörtlerin üzerine işlenen resimler sayesinde yapay zekâ gözlem algoritmasından kaçabileceğimizi sizlere söylemiştik. Sıkı durun! Size bir haberimiz daha var!
Araştırmacılar, yüz tanıma algoritmalarını geliştirmek için “maske” takan insan resimleri topluyorlar. Sizlerin çektiği özçekimler sadece arkadaş ve ailenizin değil, aynı zamanda yüz tanıma algoritmalarını iyileştirmek için veri olarak ta toplanıyor. Nisan ayında, araştırmacılar Instagram’dan toplanan 1.200’den fazla görüntüyü kullanarak Github’a Kovid-19 Maske Görüntüsü Veri Kümesi’ni yayınladılar. Bir ay önce, Çin’den araştırmacılar çevrimiçi topladıkları 5.000’den fazla maskeli fotoğraf içeren bir veritabanı derlediler.

Yüz tanımlama üzerine çalışan şirketler, uzun zamandır algoritmalarını eğitmek için insan resimleri kullanmaktadır. Bu doğru ve etik midir peki? Sivil özgürlük savunucuları bu konu hakkında koruyucu hiçbir yasa olmadığı kanaatinde. Buna karşılık tartışmalı bir şirket olan Clearview Al, veritabanında kullanmak için sosyal ağlardan 3 milyardan fazla resim çizme hakkına sahip olduğunu iddia etti.
Facebook, yaptığı açıklamada, “Üçüncü tarafların onayları olmadan kullanıcılarımız tarafından gönderilen fotoğrafları toplamasına veya kullanmasına izin vermiyoruz. Bunu araştırmaya devam ediyoruz.” dedi.
Tartışmaya bir hayli açık konu. Kim hayatında “her şey” tarafından tanınmak ister ki? Fikirlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!
Cevap yazın