COVID-19 yeni tip bir diyabeti tetikleyebilir

diyabet cihazları

Koronavirüs pandemisi, dünya genelindeki pek çok kişiye yıkıcı zararlar veriyor ancak kronik sağlık sorunları olan hastalar için özellikle tehlikeli oluşturuyor. Bir tıp uzmanı ekibi, COVID-19’un diyabet vakalarında artış yaratabileceğini öngörüyor.

New England Journal of Medicine’de yayınlanan makalede, COVID-19 tanısı konan diyabet hastalarını izlemek için yeni bir kayıt oluşturulmuş. Daha sonra yapılan incelemelerde, koronavirüsün diyabeti daha da kötüleştirmesinin yanında diyabet bozukluğu gösteren vaka sayısında da artış görülmüş. Ortaya konan rapor şimdilik 17 tıp uzmanı tarafından imzalanarak onaylanmış.

Açıklamalara ek olarak tüm COVID-19 ölümlerinin yüzde 20 ila 30’unun diyabet hastaları olduğu da biliniyor. Ayrıca COVID-19 hastalarında yeni diyabet hastalığı başlangıcı da görüldü. Hali hazırda diyabet hastalığı olanlarda ise hayatı tehdit edebilen metabolik komplikasyonlara rastlanmış.

King’s College London’da çalışan Francesco Rubino, “Diyabet, kronik hastalıklar arasında en yaygın olan rahatsızlık. Mevcut durumda iki pandemi arasındaki kaçınılmaz bir çatışma görüyoruz.” Diyor. 

Koronavirüs ile bağlantı

Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet bozukluğu, vücutta kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynayan insülin hormonuyla ilgilidir. Vücutta yeterli miktarda insülin üretilememesi veya bu hormonun etkili şekilde kullanılamaması sonucu kanda biriken glukoz, kan şekerinin yükselmesine neden olur. Bu dengesizlik sonucu kalp ve böbrek hastalığı gibi sorunlara da yol açabilir.

Önceden yapılan COVID-19 çalışmalarında, virüsün ACE-2 geni yoluyla hücrelere girdiği görülmüştür. ACE-2, virüsün pnömoniye neden olduğu akciğerlerde bulunmasına rağmen, gen sindirim sisteminde yapılır ve pankreas, ince bağırsak, karaciğer ve böbreklerde bulunur. Bunun yanı sıra, virüs enfeksiyonlarının tip 1 diyabete neden olduğu biliniyor.

Diyabet Tip 3

Metabolik cerrahi profesörü Rubino, henüz çok yeni olan COVID-19 virüsü için hastanın metabolizması üzeirnde etkisinin kesin olarak ortaya koyulmadığını belirtiyor. Buna ek olarak Rubino, “Yapılan araştırmalarda diyabetin akut tezahürünün tip 1, tip 2 mi yoksa yeni bir diyabet tipi mi olduğunu bilmiyoruz. Koronavirüs, daha önce hiç rastlanmamış bir diyabet tipiyle ilgili işlev bozukluklarına yol açabilir.” diyerek uyarıyor.

Araştırmacılar, dünya genelindeki doktorlarının elindeki COVID-19 verilerini paylaşmaya davet ediyor. Böylece, COVID-19 ile enfekte olan diyabet hastalı hakkında daha fazla bilgi edinerek virüsün işleyişi hakkında kapsamlı bilgiler edinilebilir.

Merve Şimşek
1996 yılı Muğla doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki mimarlık eğitimini 2020 yılında tamamladı. Eğitimi sırasında mimari ofislerde gerçekleştirdiği staj çalışmalarına ek olarak Natura ve YAPI dergilerinin editör ekibinde yer aldı. Halen Natura Dergi’nin editörlüğünü yürütüyor. Mimari, sanat, edebiyata ek olarak teknoloji ve bilim konularına ilgi duyuyor. İngilizce ve İspanyolca biliyor.