Yapılan yeni bir araştırmaya göre, insanlar tıpkı aç bir farenin yemeğini kovalaması gibi Facebook ve Instagram gibi platformlarda beğeni peşinde koşuyor.
2020 yılında 4 milyonun üzerinde insan günde birkaç saatini Instagram, Facebook, Twitter gibi platformlarda geçirdi. İnsanların beğeni ve etkileşim peşinde koştuğu bu sosyal medya platformlarının yoğun kullanımı bazı insanlar tarafından bir bağımlılık olarak görülüyor. Sosyal medya kullanımı ile ilgili çok araştırma yapılmış olsa da bazı insanları bağımlılık derecesinde sosyal medya kullanıma neyin ittiği bilinmiyor.

Boston Üniversitesi, Zürih Üniversitesi ve İsveç Karolinska Enstitüsü çalışanları uluslararası bir araştırma ekibi kurdu. Bilim insanları 4000’den fazla kullanıcının bir milyon üzerindeki gönderilerini analiz etti ve insanların beğeni alma oranları ile paylaşım yapma sıklıkları arasında net bir bağlantı olduğu sonucuna eriştiler.
İnsanlar fazla beğeni aldıklarında daha sık paylaşım yapıyor, az beğeni aldıkları zaman da daha az paylaşım yapıyorlar. Sosyal medyadaki bu davranış tarzı, farelerdeki ödül yemeğine dayalı davranışla benzer. Yani sosyal medya platformları insanlar için dijital bir Skinner Kutusu. ( Skinner kutusu, farelerin içine yerleştirildiği ve belirli davranışlar sergiledikçe yemek ile ödüllendirildikleri bir araçtır)

Araştırmacılar daha sonra, elde ettikleri sonuçları online bir deneyin gösterdikleriyle ile desteklediler. Katılımcıların yazılı komik resimler, caps ve memes benzeri paylaşımlar yapabildikleri ve beğenilerle etkileşim kurabildikleri Instagram’a benzeyen bir platform kullandılar. Deneyin sonunda alınan sonuçlar araştırma analizleriyle tutarlı şekildeydi. İnsanlar beğeni aldıkça daha fazla paylaşım yapıyor.
Amsterdam Üniversitesi’nden Björn Lindström’e göre: “Bulduklarımız, sosyal medyanın bu kadar çok insanın günlük yaşamında neden baskın olduğunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir ve aşırı- “online davranışı” engelleyici yollar bulunmasını sağlayabilir.
Cevap yazın