Laboratuarda üretilen “tüylü” deri kelliğe çare olabilir

kel kafa parlak

Kellik için yeni çare yine bilim insanları sayesinde gündemde. İnsan kök hücrelerini laboratuvarda cilde benzeyen yapılar geliştirmeye koyan ve saç üretmek için farelere aşılayan bilim insanları sayesinde, kellik tedavisi gerçekliğe doğru bir adım daha yaklaştı. 

Derin bilim konularına dalmadan önce, organoidlerin gerçek organları modellemek için tasarlanmış küçük, laboratuvarda büyütülmüş hücre grupları olduğunu bilmelisiniz . Organoidler çok yönlüdür ve bağırsak, akciğer, böbrek ve beyin gibi çeşitli organları taklit etmek için büyütülmüştür. Bu durumda, “pluripotent kök hücrelerle yapılan ilk saç bariyer insan derisi organoidi” olarak gruplandırıldılar.

Araştırmacı bilim insanları, gerekli donör kaynağı sağladıktan sonra deneye başladılar. 70 günden fazla zaman geçti ve foliküller ortaya çıkmaya başladı.

Deney sırasında fareye enjekte edilen hücreler sayesinde testin güvenirliliği sağlanmış olundu.

Laboratuvar ortamında üretilen bu deri parçasında, insanlarda bulunan bağışıklık hücreleri bulunmadığından, bilim insanları dokunun çene derisine benzettiler. Laboratuvarda üretilen hücreleri bağışıklık yetersizliği olan farelere nakledildiklerinde, araştırma başarılı oldu.

Bu çalışmanın sonucunda gerekli testlerden sonra insan hücrelerini onarma ve yenileme süreçlerinde saç ekimi sürecinde kullanılmaya başlanabileceği söyleniyor. İnsanların sakladığı, üzerlerne dövme yaptırdıkları yara izi, ameliyat izi ve deride oluşan lekeler gibi durumlar için iyileştirici bir yöntem olması bekleniyor.

Umut Cihan Kaygısız
Kendini şöyle tanımlıyor; “Kendimi bildim bileli okumaya meraklıyım. Zamanında kaldığım yurtlarda dahi gecenin 3’ünde kitap sayfaları hışırdattığımı bilirim. Bunlar övünmek için değil! Keza bir teşvik olması için söylüyorum. Yazmak ta okumak kadar her zaman benim bir tutkum olmuştur. Hikaye, tiyatro, roman. Hepsinden zamanında birer enstantane yazmışlığım vardır.’’ Umut Cihan bir zamanlar sosyal medya ile derinden alakadar olmuş ve YouTuber’lık dahi yapmıştı. Sanat, tasarım, teknoloji, edebiyat, sosyoloji vb. dallara ve özellikle de Tarih alanına çok ilgili.