Uzmanlar uzun zamandır gelecekte dünya nüfus azalması konusunda hemfikir olsalar da Dünya’daki insan sayısının tam olarak ne kadar hızlı ve nerede azalacağı konusunda anlaşmazlıklar bulunuyor. Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu
Tıp dergisi The Lancet, Washington Üniversitesi tarafından, özellikle dünyanın en kalabalık ülkeleri olan Çin ve Hindistan’da, nüfus düşüşünün daha önce düşünülenden daha hızlı olabileceğini öne süren araştırmasını yayınladı. Araştırmacılar, dünya nüfusunun BM Nüfus Bölümü’nün öngördüğünden daha önce, yüzyılın ortasından hemen sonra zirveye çıkacağını varsayıyorlar. Nüfus artışı modellerinin çok istikrarlı olduğunu kanıtlarken, nüfus düşüşüyle ilgilenenlerin çok daha az güvenilir olduğunu belirttiler.

Araştırmacılar, temel senaryolarında, eğitime erişimin artışı ve kadınlar için doğum kontrolü kullanımının artmasıyla, Hindistan ve Çin‘deki doğurganlık oranını beklenen düzeylerinin altına hızla düşürecek ve 2100 yılında Hindistan ile Çin’de sırasıyla sadece 1,1 milyar ve 731 milyonluk nüfus düzeyine yol açacağını varsaydılar. Araştırmacılar, modele göre, nüfus artışının 2100 ve sonrasında devam edeceği çoğu Afrika ülkesinde aynı faktörleri görmediler. Buna göre, Nijerya 2094 yılına kadar Çin’den önce dünyadaki en büyük ikinci ülke yapacak.
ABD, doğurganlık seviyesinin altında yer almasına rağmen 2100’de dördüncü en büyük ülke olmaya devam edecek. Bunun sebebi ise (Kanada ve Avustralya’daki duruma benzer şekilde) pozitif net göç sayesinde, nüfus seviyelerini yarı sabit tutacağının bekleniyor oluşu. Ayrıca 2100 yılına gelindiğinde, şu anda büyüyen ülkeler olan Endonezya ve Pakistan, modellemelere göre hafif bir nüfus düşüşüne girecekler ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Etiyopya, yeni yüzyılın başında nüfus bazında onları geçmiş olacak.
Cevap yazın